„Podstawowy i zaawansowany sprzęt w piwowarstwie domowym” – taki temat przewodni miało spotkanie z mistrzem warzenia piwa Markiem Kaweckim.
Rozmawialiśmy o śrutowaniu słodu, w czym warzyć piwo, jak sprawdzać ekstrakt brzeczki i piwa, jak chłodzić brzeczki, jakich środków do dezynfekcji używać. Marek cierpliwie tłumaczył zasady i zachęcał do tego, aby samemu spróbować warzenia w domowych warunkach. Zresztą to warzenie traktowane jest jak swego rodzaju sztuka. Tu nie chodzi o produkcję litrów piwa do spożycia, ale uwarzenie wyjątkowego trunku do degustacji, a może z czasem piwa, które weźmie udział w konkursach i festiwalach. A z takich konkursów Marek Kawecki przywozi regularnie najbardziej prestiżowe nagrody. Co ważne, często w warzeniu wykorzystywane są przepisy sprzed wieków, co skłania do tego, aby poznawać także kulturę naszych przodków. Zatem piwowarstwo domowe łączy w sobie przyjemne z pożytecznym. Planujemy wkrótce przeprowadzenie pokazu piwowarskiego (warsztatów warzenia), a chętnych rozwojem pasji, czy spróbowania swoich sił w piwowarstwie domowych zachęcamy do kontaktu. Marek Kawecki służy też indywidualną radą i podpowiedziami.