Na zdjęciu warsztaty podczs pikniku w Brończanach

Kulinarnie w Brończanach

Sękacz, podpłomyki, pieczone kiełbaski, kartoflanka, kurczak według receptury francuskiego mistrza kuchni Bruno Schneidera… Piknik Kulinarny w Brończanach był bardzo smakowity.

Można było próbować, degustować i przede wszystkim świetnie się bawić. Można też było wziąć udział w pokazowych warsztatach ze Zmokła Kura. Wspólnie przyrządzaliśmy knedle. Ze śliwkami, z masłem w środku, karmelizowane i z kremem pistacjowym. Pyszności! Pyszne potrawy zostały zgłoszone też do konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z ziemniaka. Tym razem dominowała tradycja. Jury stanęło przed nie lada wyzwaniem. Wójt gminy Juchnowiec Kościelny Krzysztof Marcinowicz, Bruno Schneider, szef Zmokłej Kury Piotr Grycuk oraz dyrektor Ośrodka Kultury Krzysztof Sokólski długo dyskutowali, ale w końcu wskazali laureatów. Zwyciężyły kluski ekologiczne autorstwa Haliny Kozub. Drugie miejsce zajęła Barbara Silwon i jej pączki ziemniaczane. Na podium znalazły się też pierogi o egzotycznej nazwie „Specjał Aligatora” Agaty Faszczewskiej. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu i dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację pikniku – przede wszystkim Stowarzyszeniu Przyjaciół Brończan „Brończany Razem” oraz pani sołtys Ewie Łupińskiej. Słowa uznania należą się strażakom z OSP Brończany, którzy niezwykle aktywnie uczestniczyli w pikniku i przygotowali jego uczestnikom wiele atrakcji. Strażakom z Brończan pomagali przyjaciele z OSP Hermanówka. Wielkie dzięki.  A imprezę w Brończnach zamknęliśmy tańcami i dyskoteką do późnej nocy z nieocenionym zespołem SZAFIS.