Na zdjęciu uczestnicy pikniku w Brończanach

Kulinarnie i muzycznie w Brończanach

Wspaniała atmosfera towarzyszyła Piknikowi Kulinarnemu w Brończanach. Jak co roku, w sierpniu zaprosiliśmy na imprezę łączącą w sobie elementy kulinarne i muzyczne. I jak co roku była w Brończanach fantastyczna zabawa oraz cudowny klimat. Jeden z głównych punktów imprezy stanowił konkurs kulinarny na potrawę z ziemniaków. Zgłoszono aż 14 dań. Wszystkie znakomite. Komisja konkursowa – w męskim tym razem składzie – z wójtem gminy Juchnowiec Kościelny Krzysztofem Marcinowiczem jako szefem, mistrzami kuchni Bruno Schneiderem i Piotrem Grycukiem oraz dyrektorem Ośrodka Kultury Krzysztofem Sokólskim długo obradowała, ale w końcu wybrała trzy wyróżnione potrawy. Wygrały znakomicie przyrządzone i wybornie smakujące pierogi. Brawa nagrodzonym, ale brawa należą się wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. I dziękujemy wszystkim mieszkańcom za świetną zabawę. Za wspólne pieczenie babki ziemniaczanej, za zabawę przy koncercie Srebrnych Nutek, rewelacyjnym Biesiadnym Show oraz dyskotece pod gwiazdami. Dziękujemy znanemu francuskiemu kucharzowi Bruno Schneiderowi za to, że znalazł czas, aby być w Brończanach, przygotować i uraczyć nas wyjątkowym risotto. Merci, Bruno! Dziękujemy za zaangażowanie Wojtkowi Litwiejko, prezesowi Stowarzyszenia „Brończany Razem”. Dziękujemy pani sołtys Ewie Łupińskiej, która czuwała nad festynem i przygotowała oblegane stanowisko z kręconymi ziemniakami. Ekipa pani sołtys wykręciła i usmażyła około 50 kg ziemniaków. Dziękujemy druhom z OSP i wszystkim, którzy pomogli w organizacji pikniku oraz wszystkim, którzy byli z nami w to piękne niedzielne popołudnie.